ELEKTRIČNA OVRATNICA oz. "TELETAKT"

V današnjem času je vse več pripomočkov, ki človeku dajejo potuho ob nepoglobljenem razmišljanju o vzrokih NEZAŽELJENEGA VEDENJA psa. Električne ovratnice oz. z "strokovno besedo" TELETAKT so vse pogostejši pripomoček vodnikov, ki se jim ne ljubi prav posebej ukvarjat z vzroki nezaželjenega vedenja psa. Enostavno: če njihov pes preveč skače po drugih ljudeh, se preveč zaganja za drugimi psi, divjadjo, preveč laja, če beži k sosedovim ali v vas, če koplje luknje in išče miši, če uničuje opremo, se pretepa z drugimi psi ... itd. ga je po njegovem treba nekako kaznovat, ker naj bi vsak pes že od kotitve naprej vedel, da se tega "ne sme". Nihče ne razmišlja o tem, da so vsa ta vedenja le posledica neizživetega plenskega nagona, ki je psom v krvi in se mu ne znajo upreti, če je pač nekaj "naprodaj" oz. mu to vedenje neprimerno in prekomerno ponujajo. Seveda je veliko lažje psa za nekaj kaznovat, kot razmišljat o dolgotrajnem potrjevanju pozitivnih odzivov in se na drugačen način ukvarjat z psom vsak dan posebej, da bo z svojim kosmatim poslanstvom zadovoljen.

Potem so tu še "kinologi", ki si enako podobno izbirajo bližnjice "šolanja" za športne in druge namene kinologije. Tako imanovanim "štromarjem" pač razmišljanje ne seže dlje od pritiska na tipko + in -, kar je seveda najbolj udobno. Ravno zato je v športni kinologiji prepovedana uporaba električnih in bodečih ovratnic saj so ravno te vrste "kinologi" najbolj zagreti za električne bližnjice brez, da bi se pes neprimerno vedel v splošnem življenju. Torej je uporaba v šp. kinologiji prepovedana zato, ker se večina že izživlja nad živalmi le zaradi dokazovanja svojega "človeškega ega" in pohlepa po nekih točkah, uvrstitvah, pokalih ...


Sem prebral navodila, ki so priložena prodajnim artiklom na policah in lahko rečem, da, če vidim izdelek ali pa ne! Mi je vse jasno. Tipka je namenjena zgolj kazni, če ovratnico nosi pes. Res, da je mogoča izbira stopnje jakosti kazni - toda to je kazen in nič drugega. S tem razmišljanjem se jaz ne ukvarjam. Naj razložim svoje stališče do "vzgojnih ovratnic"? Poskusim sicer lahko ampak že vnaprej povem, da bo članek negativno usmerjen proti kakršnikoli ovratnici, ki naj bi jo nosil PES. Mi žival preveč pomeni in jo preveč spoštujem.


Vsakdanji kupec je na žalost osredotočen samo na odpravljanje določenega nezaželjenega vedenja (ali več takih vedenj) in pričakuje čudež - ne zaveda pa se, da lahko z nepravočasnim in nepremišljenim doziranjem kazni za vedno "izgubi" psa. Pes lahko ob kaznovanju zapade v psihološko travmo oz. nepravočasno dozirano kazen poveže z kakim drugim vedenjem npr., ko se je že vračal do vodnika, kar seveda rezultira ravno nasproten, če lahko temu tako rečem, "vzgojni" učinek. Le redko kdo od tistih, ki nameravajo psa na dolgi rok naučiti skozi potrjevanje ZAŽELJENEGA vedenja, se bo odločil za nakup ovratnice le zato, da bo z njo piskal zaželjene odzive (in jih seveda tudi pravočasno označeval). Za tako označevanje je bolj ali manj primeren kliker kajti, psa ki ni ob tebi - temveč "tam nekje" težko nagrajuješ za ZAŽELJENO VEDENJE! Ta sistem učenja poteka vedno, ko je pes neposredno ob vodniku in nam omogoča, da ga tudi pravočasno nagradimo po izbranem zvočnem signalu (besedi, kliku ali "pisku"). Vsi ovratnico kupijo v glavnem zaradi tega, ker obnašanje njihovega psa postaja neobvladljivo oz. so se prisiljeni soočiti z dejstvom, da niso neprimernemu vedenju svojega psa več niti malo kos. Torej takrat, ko voda že "teče v grlo". Takrat denar ni sploh več pomemben.

Tega seveda ne morem nikakor reklamirati kot primeren produkt za vzgojo ali celo šolanje psov. Jaz osebno recimo to ovratnico sicer imam ampak jo rabim izključno zato, da jo nosi pripeto na nadlahti - moja žena Olga, ko smo na treningu - seveda. Tako jo imam (kot markerja - pri obrambi) na stalnem kontaktu, da uglašeno delujeva: jaz kot vodnik psa in ona kot marker, ki v pravem momentu nagradi psa z ugrizom ali pokom biča. Mobitel, toki-voki ali kaj podobnega je za to neuporaben in zato imam ta "štrom" z možnostjo VIBRE, katere določene ovratnice sicer nimajo temveč le nek "pisk" namenjen predsignalu prihajajoče (predvsem) KAZNI?! Ta pisk je sicer za naše treninge neuporaben, ker nočem, da je pes osredotočen na karkoli drugega kot vodnika in ob mojem dovoljenju točno na markerja. Edino tako dobim polne, mirne in močne ugrize v rokav. Enako nam ne koristi niti nikakršen " vzgojni spray". Toda, kot že omenjeno, mi se ukvarjamo s humanim šolanjem psov z nagrado za športne namene - brez kazni za psa! Sem, lahko rečem, edini državni prvak šolanih psov, ki je uspel priti do tega naslova brez kakršnegakoli kaznovanja psa in hkrati med stotimi tekmovalci iz vsega sveta na zavidljivem 19. mestu. Če se zaradi napak na treningih že na koga zderem si izberem sebe ali si včasih sposodim Olgo in to po treningu - (razen če ne poračunava kako drugače :-))

Vsekakor taka ovratnica ni namenjena psom mlajšim od enega leta niti kakršnemukoli "šolanju", ki je tržno lahkomiselno opisano v spremljajočih navodilih. Ta izdelek naj uporablja le človek, ki natančno ve vzrok nazaželjenemu vedenju psa. To pa, roko na srce, izhaja VEDNO iz nepravilnega ravnanja s psom oz. nedoslednega obnašanja vodnika, ki nima dovolj potrpljenja za razmišljanje.

Kakorkoli; pred uporabo naj vsak posebej dobro premisli ZAKAJ, KAKO, KDAJ in na KAKŠEN NAČIN bo uporabljal "vzgojno" ovratnico oz. naj se predhodno posvetuje s kinologom, ki mu resnično zaupa. Le na ta način bo mogoče razumel tudi psa oz. se pravočasno (pred uporabo ovratnice) tudi poskušal postaviti v njegovo KOSMATO VLOGO. Od tam naprej je vse veliko bolj enostavno.

Kar se tiče kaznovanja oz. "vzgajanja" tako, da bi pes nosil ovratnico na sebi - tega sam ne prakticiram nikoli, ker delam vse skozi nagrado oz. potrjevanje zaželjenega vedenja. Povrhu tega so te ovratnice (take ali drugačne, ki imajo električne impulze) prepovedane v kinologiji. Kako naj zdaj jaz to razložim, da pa vse le ni tako črno ali pa lahko - kot se zdi na prvi pogled, ker predobro vem, da ljudem ni problem denar, če se gre okrog poslušnosti njihovega psa?! Obstajajo tudi razne bodeče ovratnice, ki so enako prepovedane v šolanju psov, sploh za športno kinologijo, čeprav jih večina kinologov dobro pozna in tudi uporablja pod nekakšnim maskirnim plaščem, ki ne omogoča pogleda na "vzgojni" pripomoček. Tako uporabljajo tudi take in podobne ovratnice, kot so zgoraj omenjene, vendar vsak le na svojo odgovornost.

državni prvak šolanih psov 2008-2009
Nikita Xever & Aya Q.