SPREMINJANJE RAZMERJA

...
1 mesec ............................................. 10 mesecev

OD MLADIČKA ... DO ODRASLEGA PSA

Zavedam se, da imam v kinologiji neponovljivo priložnost, da se naučim na "vzorcu" ... zdaj še mladičev, kar največ od svojih psov. Adrenalin, ki me spremlja vsak dan od ranega jutra do večera, ko se preneham ukvarjati s psi, je tisti, ki mi daje krila, močno voljo in veselje.


Snemanje TV oddaje


Vztrajati v amaterski "popolnosti" ugotavljanja trenutnih sposobnosti psov, ki se spreminjajo tako rekoč IZ DNEVA V DAN in se jim PRILAGAJATI enako "iz dneva v dan" je sicer naporen izziv za vsakekga kinologa - zame, kot začetnika, ki težko hodi, še posebej! Nepredstavljivo. Tu je potrebno še stikalo za pretikanje med enim in drugim psom. Med enim in drugim karakterjem. Med tako in drugačno osebnostjo ...

"Alphaa Reisenadler"

"Kaj me bo
presenetilo danes?", ... "Kaj mi skušajo živali dopovedati vsak dan posebej?", ... "Se bom česa od njih naučil danes?", ... "Bom deležen prijetnega presenečenja ali bom razočaran?", ... "Kakšen jezik naj uporabljam?", ... Naj med učenjem lajam in renčim, naj govorim ali naj bom tiho?", ...
"Sem še človek - ali že pes?", ... "Me psi danes sploh potrebujejo?", ... Ali si me sploh želijo v svoji družbi?"

"Astorr Reisenadler"

Redko kdo od vzrediteljev ima priložnost opazovati svoje leglo v razvoju tja do dveh, treh let - ko naj bi pes počasi odrastel v izgrajeno in definirano osebnost. Sploh pa ima le redkokateri vzreditelj v celi Evropi priložnost opazovati podaljšano spreminjanje razmerja v leglu ter trenutnih sposobnosti PSOV DELAVNE PASME - ker je treba, kot vemo z vsakim posebej ... DELATI! Govoriti je namreč lahko, sploh ljudem ki drugega v kinologiji ne počnejo. Marsikdo bi rekel: "Kaj pa je to takega? Saj z vsemi delaš iste bedarije! Rezultat mora biti zelo podoben!!! ... - zelo enako slab ali kvečjemu povprečen."

"Arcas Reisenadler"

PA NI RES ...


Rezultat z različnimi psi iz istega legla in ob zelo podobnem delu ISTEGA VODNIKA - je lahko povsem drugačen, od psa do psa. Zakaj? Prav zaradi nesposobnosti optimalnega prilagajanja vodnika (v tem primeru mene - BUMBARJA!) na vsako izmed živali - saj je vsak od bratcev in sestric SVOJ SVET!!! Zase!

Ne glede na to, da imajo ISTO MAMO, ISTEGA OČETA in ISTE PREDNIKE. Psa ne briga kaj je všeč njegovemu bratcu ali sestrici! Vsak hoče celega vodnika SAMO ZASE in to samo na tak način, ki mu osebno odgovarja. To je dokaz, da je učljivost psa odvisna samo od naših sposobnosti prilagajanja. Sposobnosti VODNIKA! Si je to tako težko priznati? Vsekakor je lažje krivdo za svojo nesposobnost zvaliti na svojega psa! To nas počne velika večina - na žalost še vedno.

Kako se mi bo uspelo znajti v tej novi vlogi učenca - za zdaj še ne vem. Vem samo to, da v tej novi vlogi "podaljšanega vzreditelja in spoštljivega učitelja" - zelo uživam in da bom dal vse od sebe, da bi uživali skupaj z mano tudi moji psi! Od njih se pravzaprav učim največ sam in to je tudi moj skromni cilj. SEMINAR S PSI - VSAK DAN POSEBEJ - BREZ PREGOVARJANJA - V ŽIVO! Po treningu vedno umazan, žejen, utrujen - pa vseeno srečen in vesel.

VEČNA UGANKA:
Kateri izmed mladičkov
, ki so pripravljeni za oddajo bo najbolj prosperiral v svojih sposobnostih napram drugim bratcem ali sestricam iz istega LEGLA?!? Je samo srečna roka tista, ki izbere mladička z najboljšimi delovnimi zasnovami ali morda obstaja kakšen znak, vedenjski vzorec ali obnašanje po katerem lahko ocenimo prilagodljivost psa na določenega vodnika in obratno? Pri 2 mesecih starosti? Je to možno? Že tako kmalu?


VSAK PES JE DOBER!
Tu ni dvoma. Vprašanje je le - v kakšni meri smo se sposobni in pripravljeni tako močno prilagoditi njegovemu karakterju (ki pa ga - roko na srce - V LEGLU lahko izbiramo), da bo pes sposoben pokazati svoje maksimalne sposobnosti in zmogljivosti. Psu na žalost ne moremo dodajati tistega česar v sebi nima ... zato potrjujemo in s tem JAČAMO tisto vedenje, ki ga je zmožen ponujati. Ne razmišljamo pa o tem kako lahko zelo hitro uničimo tisto - KAR PES V SEBI IMA! , ko od njega zahtevamo preveč naenkrat.

Tudi ljudje nismo dobri vsi - V VSEMU!
Tiste kvalitete, ki jih naš pes nosi je prav, da povdarjamo in gradimo psa na osnovi njih ter mu ponudimo različne priložnosti samodokazovanja v okviru teh. Toda ... vedno želimo izbrati najboljšega mladiča zase - za svojo kožo, za svoj karakter, za svoje potrebe, za izpolnitev svojih pričakovanj ... in na žalost ne pasjih! V kakšnega psa bo torej zrasel naš mladič? Če ima pes rodovnik to lahko samo predvidevamo - toda osebnostne razlike so lahko ogromne. Geni se nepredstavljivo poigravajo med sabo in se "borijo" za svoj obstoj. Narava je nepredvidljiva in ravno v tem je čar genetike.


ODRAŠČANJE PSA po fazah razvojnega obdobja je pogojeno seveda z našim obnašanjem do njega. Tu na vsakega posebej vpliva tudi okolica, ki je pri različnih vodnikih povsem drugačna. Vsak od nas ima svoje življenjske navade in svoj pogled na življenje s psom. Mladički se bodo že zaradi tega razvijali drugače - kot bi se pri ISTEM VODNIKU v ENAKIH DELOVNIH POGOJIH z ENAKIM DELOVNIM PRISTOPOM - takim, ki je za psa čimbolj naraven, nevsiljiv in nevtralen.

Recimo, da so zdaj pri nas enaki pogoji za vse "šolarje". Kdaj torej nastopi tisti čas, ko lahko zagotovo rečemo: "ZDAJ bi moral izbrati mladiča!", ... "ZDAJ se z gotovostjo vidi kdo je kakšen!", ... "TO JE PES, ki ga že tako dolgo iščem!", ... "NI DVOMA - TA BO MOJ!"


Moje sedanje izkušnje spreminjajočega se obnašanja, odzivanja na delo s človekom, nihajočega odraščanja ob enakem oz. zelo podobnem PRILAGODLJIVEM delu z vsemi psi - skrbno beležim in jih bom seveda radodarno delil z vami. Še vedno sem namreč
naivno ponižnega in spoštljivega mnenja do psov, da se lahko po sicer zelo tenkočutnih vzorcih da ugotoviti morda tudi že v leglu, ki je nared za oddajo, kateremu mladičku smo najbolj pisani "na kožuh". Tu namerno ne dajem pov
darka na tem, kateri pes je za nas "najbolj primeren" ampak obratno - zaradi tega, da že v štartu ne delamo poglavitne napake, ki nas ponavadi tepe po glavi celo "pasje življenje".

"Alyx Reisenadler"

DRAGOCENE INFORMACIJE!
Pa poglejmo recimo naša dosedanja opažanja o razvoju posameznih mladičev. Po posameznih mesecih odraščanja bom naštel po imenih pse od najbolj atraktivnega proti takrat na videz najskromnejšemu. Vsi v
odniki se imamo ponavadi za superiorne in iščemo zase vedno "najboljšega psa" v leglu kar je popolnoma neprimerno. Zavedajmo se dejstva, da je za določenega vodnika ravno "najskromnejši" pes v leglu najprimernejši in spet za drugačnega vodnika "najatraktivnejši" pes mogoče neprimeren:

  • Starost - 1 MESEC: 1.ALYX (tako psihično kot telesno močan, dominanten, nepremagljiv v raznih igricah, le psička Alphaa mu vzbuja neko spoštovanje in neko mejo v dokazovanju dominantnosti) 2.ARCAS (zelo glasen, vztrajen pri "borbah", neumoren in hiter kot blisk pa vseeno štorast) 3.ALPHAA (mirna, aktivna, sicer telesno šibkejša, plensko precej nezaineresirana, rahlo odmaknjena) 4.ASTORR (miren, precej odmaknjen, podredljiv, sicer zelo igriv in nežen pa vseeno pripravljen resno zarenčati in pokazati ostre zobe, ampak samo, če je bil res primoran v to)

  • Starost - 2 MESECA: 1.ARCAS (žilav, zelo vztrajen, neumoren in hiter, krdelno zelo navezan na človeka, crkljiv pa vseeno zelo oster) 2.ALYX (še vedno psihično in telesno najmočnejši, krdelna navezava na človeka porazna, samosvoj, neobvladljiv, že malenkost "hudoben", trmast, a vseeno nežen v duši) 3.ALPHAA (mirnejša, plensko precej nezainteresirana za žogice a izredno močna in nepopustljiva na samem plenu "pada mrak na oči", krdelno najslabše navezana, rahlo odmaknjena, precej necrkljiva) 4.ASTORR (krdelno zelo navezan na človeka, mile narave, srednje igriv, plensko srednje zainteresiran, nežen, lahko podredljiv)

    "Arcas Reisenadler"
  • Starost - 3 MESECE: 1.ALYX (postaja vse hitrejši, plensko izrazito dobro usmerjen, krdelna navezava na človeka se počasi izboljšuje vendar še vedno najslabša, delni strah pred prehodom jarka, psihično ne več najmočnejši, hudobije in trma precej popuščajo, zelo skoncentriran na sodelovanje, samostojen) 2.ALPHAA (psihično najmočnejša, tudi plensko vse močnejša čeprav še vedno najmanj zainteresirana, samostojna, hitra, krdelno zelo navezana na človeka, ne preveč nežna, neizčrpna moč) 3.ARCAS (plensko zelo dobro usmerjen, borbenost in "trganje" plena rahlo popušča, krdelno zelo dobro navezan, postaja zelo "štorast", neroden kot kura, strah pred stopnicami) 4.ASTORR (opažam, da pes zelo hitro napreduje V VSEMU!, sicer ne izstopa ampak želja po sodelovanju je zelo velika, plensko dobro usmerjen vendar popustljiv, krdelna navezava na človeka najboljša!, miren, crkljiv in lahko podredljiv)

    "Alyx Reisenadler"
  • Starost - 4 MESECE: (VLADA PRECEJ IZENAČENO STANJE) 1.ALPHAA (samostojna, korajžna, krdelno zelo navezana na človeka, socializirana, poslušna, hitra, plensko vse boljša pa vseeno nazaupljiva in izredno nepopustljiva, ne najhitrejša) 2.ASTORR (zelo velik napredek; plensko najbolje skoncentriran čeprav še vedno rahlo popustljiv vendar ne pod obremenitvijo, zelo hiter, najmočnejša želja po sodelovanju, čedalje bolj korajžen, skoncentriran na delo, socializacija mu ne predstavlja nobenih problemov) 3.ALYX (postaja zelo nezaupljiv, zbegan, plensko sicer izvrsten, močan in korajžen, nepoustljiv, koncentracija na delo malenkost padla, socializacija mu dela velike probleme, spet zelo samosvoj in trmast kot bik!!!) 4.ARCAS (plensko izredno močan in nepopustljiv, krdelna navezava na človeka zelo padla, slabo skoncentriran na delo, nevzdržljiv, neroden, motijo ga vonjave, začel se je bati višine, strah pred stopnicami ne pojenja)

    "Alphaa Reisenadler"
  • Starost - 5 MESECEV: 1.ASTORR (zelo učljiv, uravnovešen, skoncentriran na delo, zainteresiran in željan, navezan na človeka, vse močnejši in korajžnejši, brez strahov, neumoren falot toda še vedno zelo nežen, socializiran, samostojen) 2.ALYX (stvari se postavljajo počasi nazaj, našel svoje mesto v krdelu, veliko prijaznejši, učljiv, socializacija hitro napreduje, brez strahov, hiter kot blisk, plensko zelo skoncentriran, izredno močan, veliko bolj za upljiv, pri delu zelo vzdržljiv in samostojen, malenkost samosvoj, zelo izzivalen) 3.ALPHAA (zelo dobra psička z nekoliko nižjo koncentracijo pri delu, plensko najmočnejša v leglu, malenkost nezaupljiva, zainteresirana, s srednjo željo po delu, koncentracija na žogice izredno poskočila zato rahlo nezaupljiva, brez strahov, socializirana, malenkost samosvoja) 4.ARCAS (zmešan do skrajnosti, nepotrpežljiv, neroden kot kura, plensko zelo močan, izredno poskočen, hiter vendar nezaupljiv, glasen, otročji, samosvoj, socializiran, "naspidiran", strah pred stopnicami je kar naenkrat izginil, še vedno se boji višine - vendar že manj, rahlo izzivalen)

    "Astorr Reisenadler"

(IN VSE TO ... OB ZELO PAZLJIVEM DELU Z VSEMI ŠTIRIMI)

Kot vidimo je po oceni v leglu na termin oddaje novemu lastniku - pes s prvega mesta atraktivnosti V SAMO 3 MESECIH zdrknil na trenutno zadnje ... po naši laični oceni. Pes iz takorekoč zadnjega mesta pa je napredoval na trenutno PRVO MESTO - po naši oceni. Zanimivo!

Je to ... TO? Je zdaj že čas, da določimo No.1 p
sa v leglu? Po gornjem sodeč - morda še ne. Pustimo se presenetiti - spoštujmo naravo tako kot je - z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Poskušajmo se ji predvsem prilagoditi. Naj izžareva svojo lepoto v SVOJI in ne naši luči.
  • Starost 6 - MESECEV: 1.ALYX (bister fant, ekstremno močan na plenu, dobro razume menjavo, hiter kot strela, skoncentriran na delo, zelo vzdržljiv, poln želje, socializacija vse manj problematična, izzivalnost svojega vodje v mejah normale, nepredvidljivi dogodki ga hitro zmotijo) 2.ASTORR (zelo "naspidiran" fantek, malenkost nežnejši ugrizi, krdelna navezava odlična, hitro učljiv, zelo poskočen, skoncentriran na plen in hrano, brez strahov, zelo stabilen pes, socializiran) 3.ALPHAA (psička z velikim potencialom, plensko izredno močna, stabilna, čedalje bolje razume menjavo plena, malenkost slabše skoncentrirana na delo, zelo hitro učljiva punčka, samostojna, krdelna navezava se izboljšuje, socializirana) 4.ARCAS (vse manj otročje neroden, bolj zainteresiran za delo, velika želja po preskokih in gibljivosti, vse bolj aktiven pri igri in na plenu, še malo nezaupljiv do menjave osvojenega plena, prilagodljivost narašča, strah pred višino popušča, socializiran)

  • Starost 7 MESECEV: 1.ALYX (razvoj napreduje skladno z odraščanjem, ostaja No.1 v vsemu, menjava plena mu kar naenkrat dela manjše probleme, samosvoj značaj počasi izginja, zelo predan delu, priznava le svojega vodjo) 2.ASTORR (ugrizi se izboljšujejo, čedalje bolj korajžen, ostalo nespremenjeno) 3.ALPHAA (kar naenkrat zmešana kot kura ... samo norela bi, poskusi ignoriranja vodje - toda ne pri delu, tam zelo zbrana, natančna in skoncentrirana, zelo visok prag obremennljivosti, nizek prag vzdržljivosti ... hitro ima zadosti) 4.ARCAS (zaostanek za drugimi hitro kopni, pes se počasi umirja, vse bolj skoncentr iran in zainteresiran, hitro dohiteva ostale v vsemu, strahovi končno izginili)

    "Arcas Reisenadler"
  • Starost 8 MESECEV: 1.ALYX (iz samovoljnega in zelo samosvojega malčka počasi raste pes izredno predan delu in svojemu vodji, vsa potrpežljivost ob "dnevnih muhah" se hitro obrestuje, pes močno ceni vsak trenutek - ki mu ga namenim, ima izredno bliskovit odziv na premikajoč plen, neverjetno točne in polne energične ugrize, odrivi in skoki neverjetno eksplozivni, se zelo hitro uči in si stvari zapomni praktično "čez noč", zelo crkljiv in zamerljiv, socializacija mu še vedno ni ljuba stvar) 2.ASTORR (neusahljiv vir energije, vedno pripravljen na akcijo, zelo točen in zavzet pri sodelovanju, zelo stabilen in odporen, nezamerljiv kužek, hiter, vedno vesel in poskočen, po srcu zelo nežen fantek, najbolj univerzalno obetaven) 3.ALPHAA (zelo nagonska psička, ki rabi predvsem ... čas, da odraste, v njej se skrivajo mnoge vrhunske kvalitete le počakati je potrebno, da dozorijo ... brez prehitevanja, nujna je potrpežljivost, tenkočutnost in postopno dodajanje snovi v zelo majhnih korakih, nima potrebe po crkljanju, stabilna in smešna psička) 4.ARCAS (zahteva največ potrpljenja in mirnih živcev, pravi lepotec, ne razmišlja prav dosti, socializiran in crkljiv, mladostno površen, zelo hiter in oster pes, ki bo zelo dober čuvaj ... je že(!), rabi svoj čas)

  • Starost 9 MESECEV: 1.ALYX (doslednost pri delu s takim psom je izrednega pomena, že vsako najmanjše popuščanje takoj izkoristi v svoj prid ... predvsem za izkazovanje lastne pomembnosti, socializacija mu ne dela več bistvenih problemov, v delu je "avion!") 2.ASTORR (meče ga puberteta - do skrajnosti (!), vse korajžnejši, poskočnejši in vse glasnejši, vse že vnaprej ve' in je "najpametnejši," prava nadloga ... ko ga hočeš dat npr. samo lulat, potrebni mirni živci) 3.ALPHAA (puberteta narekuje manjšo količino dela saj jo po določenem času hitro premoti kakšna vonjava, kar naenkrat se boji nepredvidenih večjih motenj v prometu ali socializaciji ... potrebno predvidevanje reakcije in kompenzacija s primerno nagrado, pri delu sicer zelo energični in hitri ter na tančni odzivi) 4.ARCAS (napredek se še kar vidno stopnjuje in v določenih segmentih kotira celo na drugo mesto (!)... takoj za Alyxom, pes se ves čas zelo "visoko nosi" - gospod (!), potrebna velika mera doslednosti in potrpežljivosti ter potrpežljivega uveljavljanja avtoritete na miren način) MLADIČI TEHTAJO 15-18kg.

VMESNI KOMENTAR:
Kot opažamo, vlada od 6 meseca starosti naprej navidezno stanje "status quo" brez bistvenih sprememb v RAZMERJU med mladiči kot rezultat dela. Kaj pa se dogaja v psih znotraj njih ... tega se ne zavedajo niti sami. Obstaja zelo velika verjetnost, da se to razmerje še dalj časa ne bo spremenilo. Toda vedeti je treba kaj sploh vrednotimo kot "razmerje" oz. v čem sploh ocenjujemo razliko med mladiči. Gre torej za TRENUTNE DELOVNE SPOSOBNOSTI - ATRAKTIVEN VIDEZ ... kot, če bi jih ocenjeval nekdo tretji, ki bi z nevtralnega stališča pogledal trenutni rezultat dosedanjega dela s posameznim psom in NE dolgoročno kapaciteto, ki jo pes dejansko hrani v sebi. Zato samo "razmerje" dejansko še nič ne pomeni v primerjavi s tem kako se bo pes obnašal ko odraste, ker bo do starosti 3-4 let lahko še milijon malenkosti, ki bodo zaznamovale vsakega posebej. POVRHU TEGA NI VSAK PES ... za vsakega vodnika!

Mogoče je veliko bolj pomembna psihična stabilnost, ki jo vseskozi t
udi spremljam in ugotavljam ... oz. "uravnovešenost in univerzalnost psa" saj lahko "pomankljivosti" v osebnostnem karakterju kasneje ob povečani količini dela pustijo določene "vedenjske brazde", ki zaznamujejo psa za celo življenje (seveda je vse rezultat NAŠEGA početja). Ravno tako ni iz ocenjevanja vidna dejanska razlika med psi, ki lahko rečem, da je v določenih pogledih malenkostna spet v drugih pa ogromna in nepremostljiva. Toda na osnovi nečesa je pač potrebno postaviti kriterije, da lahko ocenjujem razliko. In za to osnovo sem vzel "trenutno delavno sposobnost"- atraktivnost. Vse te razlike so torej že med mladiči ISTEGA LEGLA ... pri istem vodniku in ob zelo podobnem delu. Si predstavljamo kakšne variacije nastopijo šele, ko so psi pri različnih vodnikih, ki delajo vsak v svojem okolju in vsak na svoj način. Si lahko torej priznamo, da smo iz svojega psa uspeli potegniti njegov maximum?


Mladiči so v "nori puberteti" in hormoni poskrbijo, da je vsak dan kaj novega v njihovem obnašanju. Trenutna "modna muha" je noro vrtenje okoli osi ob lovljenju lastnega repa in "košnja trave" v krogih. Izredno težko se je opirati na kakršnekoli odzive. Marsikaj težko izgrajenega je včasih videti, da se sproti podira. Je torej sploh pomembno kako so se obnašali in "delali" kot mladina? Bi moral naš mladič že več znati podobno kot nekateri, ki znajo že "poleg" in skoraj vse vaje? Bi moral biti morda bolj strog do njih? Je bil ves moj trud do zdaj morda zaman?
Je bila od vsega pomembna le vzpostavitev igre in odnosa ali je tudi to nepomembno napram trenutnemu rezultatu učenja? Se nam zelo mudi? Je pri mlademu psu pomemben zunanji videz "odraslosti" skozi delo, ki nam je vsem tako všeč? ATRAKTIVNOST? Sploh v zgodnji dobi, če že ne v samem leglu malčkov, ko so še pri mamici? Seveda nikakor NE! Pomembno je samo to, da pes skozi sodelovanje uživa in mi z njim.

Saj res! Kako pa mamica gleda na ves ta NORI direndaj okrog hi
še? Šokirana do skrajnosti!!! "Kaj je zdaj to?", "Kdo so vsi ti psi okrog mene kar naenkrat?" ... Niti sanja se ji ne več, da so njeni otroci! Najraje bi jih ugonobila. Odvratni so ji, ker ji delajo konkurenco na vsakem koraku. Že vse njihove vonjave ... kaj šele vrstni red in potek "treninga", hranjenja in vrstni red sprehodov. Šok, da mu ni para! Mami psici ni mar kaj bo z mladiči, ko ti zapustijo leglo. Še en dokaz več, da je pes EGOIST in gleda samo nase ... zato jih ne gre primerjati z ljudmi.

Pes ni del naše družine - ampak DEL NAŠEGA KRDELA!

Prav je, da spoštujemo naravo tako ko
t je. Ljudje smo pač ljudje in psi so ... NIČ VEČ IN NIČ DRUGEGA KOT PSI ... čeprav nam marsikdaj pomenijo celo več kot ljudje. Zato se jih moramo tudi potruditi RAZUMETI kot pse ... IN JIH SPOŠTOVATI ... kot pse! Ne kot ljudi kot to marsikdo nevede ali zavedno počne ... pes pa mu slej ko prej pokaže in dokaže, da je (hvalabogu) samo PES! Zato nam vsem tudi toliko pomeni saj v svoji iskrenosti krepko prekaša človeka.

  • Starost 10 MESECEV: 1.ALYX (še vedno prvak v delu, najvzdržljivejši, največ energije, vsako stvar vzame zelo zares, zelo dober učenec ki ceni vsak trenutek z vodnikom, sam izsiljuje delo in v njem ekstremno uživa ... kar preveč odrasel za svojo starost) 2.ALPHAA (psička počasi prihaja k sebi, sicer še z manjšo delavno vzdržljivostjo že malenkost prednjači pred dvema bratcema, lepo skoncentrirana in umirjena pri delu čeprav samo za krajši čas, plenski nagon izvrsten, vse korajžnejša, krdelna navezava opazno narašča, zelo odločna, nezamerljiva, zna se potegnit zase) 3.ASTORR (vse korajžnejši - že kar malo preveč ... kar je sicer zaželjeno, malenkost nezaupljiv do igre iz roke, rabi svoj čas, energije mu nikoli ne zmanjka, brezmejno uživa v rasturanju ob delu, zaradi tega je postal malenkost površen kar mu zaenkrat še ne gre zameriti) 4.ARCAS (pri njem je pravi užitek opazovati kako hitro lovi svoj trenutni zaostanek za krdelom, počasi dojema da mu sodelovanje koristi in da podrejenost ne pomeni nič slabega, viden napredek iz dneva v dan, naboj energije neizmeren, izredno hiter kužek, ki najprej naredi in šele potem pomisli)


  • Starost 11 MESECEV: 1.ALYX (alfa samec svoj dominantni značaj izkazuje vse bolj skozi "delo" in vse manj v nadvladovanju krdela, počasi pridobiva na zaupanju do menjave osvojenega plena, rabi svoj čas da spozna kompleten smisel in koristnost aktivne podrejenosti, izredno crkljiv kužek, vse ostalo nespremenjeno) 2.ALPHAA (najbolj "divja" ... naravno prvinska - pa vseeno čedalje bolj navezana na človeka, počasi dohiteva ostale v čustvenem zaostanku, potrebuje malo daljši čas za koncentracijo na "delo", crkljanje ji ne pomeni bogve kaj, ostale kvalitete nespremenjene) 3.ASTORR (puberteta ima nanj največji vpliv na razuzdanost zato potrebni mirni živci in predvidevanje dogodkov, vse bolj "nadležen" toda ob tako nežnem kužku je potrebno potrpeti da psihično malo "zraste", večinoma nima časa za crkljanje če pa si ga vzame je to bolj na kratko, ostalo nespremenjeno) 4.ARCAS (zelo težko ga je uvrstiti na pravo mesto krdelnega razmerja, v določenih segmentih kotira na drugo mesto, izredno nagonski pes z mirnim, čvrstim in polnim ugrizom, potrebuje čas da se vedenje skristalizira, izmed vseh najbolj vesel in crkljiv kužek ki ti zlahka zleze pod kožo, največje veselje je gledati njegov strmi vzpon napredka, nezamerljiv pes z močnim krdelnim nagonom) ...

    ALPHAA je v fazi prve gonitve, samčki izkazujejo svojo odraslost s penastim vohanjem, lizanjem dišeče trave, markiranjem, zaščitniškim lajanjem na vsiljive pse zato je okoli hiše predvsem v večernih urah in ponoči pravi zverinjak, skratka ni nam dolgčas, zanimivo da med delom Alphiine vonjave ostalih mladičev skoraj ne motijo (mamico Ayo še najbolj saj odrašča njena "konkurenca"). MLADIČI TEHTAJO 17-20kg.


    Frizby

  • Starost 12 MESECEV: 1.ASTORR, 2.ALYX, 3.ALPHAA, 4.ARCAS (videz atraktivnosti počasi izgublja svoj pomen, čedalje bolj izstopajo osebnostne vrline posameznega psa, ki jih določa tudi karakter, bolj kot atraktivnost je uporabna zmožnost koncentracije ob motečih dejavnikih in posledično seveda vztrajnost, samozavest, samostojnost, odločnost in nezamerljivost.
Počasi se torej spet kompletno razmerje med mladiči postavlja na glavo. Razlike so bile že tako majhne, počasi pa postajajo skoraj nepomembne. Treba bo še kar delati in delati s čim manj napakami, da ponudimo vsem čimbolj enake možnosti razvoja. Notranji potencial mladičev ob odraščanju počasi dobiva svoj pravi pomen. Tega je pri ogledu samega legla pri dveh mesecih nemogoče oceniti.


To je približno tako kot bi pri eno leto starih otrocih v vrtcu določevali pri kakšnem delu, službi in družbi bo določen otrok najbolj uspešen. Odvisno je seveda od tega kakšne starše ima ta otrok in kaj mu lahko nudijo, kako z njim ravnajo starši doma, vzgojiteljice v vrtcu in kako se kot učenec obnaša v šoli, kakšno družbo si bo tam izbiral, v katero šolo se bo vpisal ter kakšne učitelje bo imel, odvisno je od tega kako priden učenec bo in kakšne prijatelje bo imel ... ter nenazadnje je njegova uspešnost na življenjski poti odvisna tudi od ocen, ki jih si jih bo prislužil med šolanjem. Ali vse to lahko ugotovimo že v vrtcu, ko je naš malček star komaj eno leto?




19.julij 2010

Nikita