POLEG NA SPREHODU ... SANJE VSAKEGA!

...

Pozdravljen, spet se oglašam ker mislim da rabim nasvet ali bolje, mnenje koga drugega in njegove izkušnje. Psičko vodim v mesto in me moti ker jo moram opozarjati, ker me prehiteva . Ustavljam se in ona se popravi v položaju poleg. Ko hodiva nekaj časa lepo , jo nagradim iz leve roke ob levi nogi. Opozorim jo tudi z ne, vendar izgubi čez nekaj časa pozornost, začne napenjati povodec in se ustavim in ko imava pozornost greva naprej. Že čez nekaj korakov začne prehitevati: Povodec ne vleče, samo napne se iz povešenega povodca, ki ga imam kadar pravilno hodi. Pa še nekaj , zelo je firbčna, vse jo zanima , tako da jo moram večkrat dobiti nazaj , tako da jo ogovarjam.

Prosim svetuj mi kako bi izboljšala najine sprehode in povečala pozornost, saj jo moram posebej ogovoriti, da narediva nekaj vaj na parkiriščih. Lep pozdrav!

.......................................................................................................................................................................................................
Živjo!

...

Tale vprašanja ... komplicirano za odgovorit. Rad bi ti pomagal ampak takole, ko ne vidim ne tebe ne psičke je skoraj nemogoče. Na žalost nisem čarovnik. V tistem prehitevanju se izraža ogromno dejavnikov vajinega odnosa ... plus vpliv konkretnih motečih dejavnikov. Meni osebno ne vleče noben izmed štirih in po pravici povedano niti nisem temu dajal nikakršne pomembnosti. V urbanem okolju sem s psi manj kot bi to rabili, ker jih imam preveč, da bi jim zadostil socializacijske potrebe. Za povrh t
ežko hitro hodim. Vseeno bi bilo za pričakovat, da bo nesiguren pes, ki ni najbolj vajen vrveža - BOLJ nagnjen k vlečenju .. a ne? ... Vidiš - pa niso!

Vzrok torej ni v tem kolikokrat in na kakšen način se sprehajaš s psom, kako ga potrjuješ in iz katere roke, kaj mu rečeš in kako naglas, na kakšnem povodcu je pripet (togi ali fleksi), itd. čeprav tudi to ni zanemarljivo. Najbolj je pomemben torej vajin ODNOS. Tega pa težko spremeniš v kratkem času. Ta se sestoji iz krdelnega odnosa (spoštovanje, upoštevanje) potem odnosa ustvarjenega preko igre(navezanost, zaupanje, potreba) in odnosa, ki je odvisen od tvoje splošne umirjenosti, doslednosti in zmožnosti obvladovanja situacije kjerkoli se že nahajata. Te zadnje lastnosti vodje krdela se seveda prepletajo tudi v prvih dveh naštetih odnosih.

..

Najbolj pomembno se mi zdi SPOŠTOVANJE vodje in ZAUPANJE vanj. Toda to je težko spreminjati, ker je vibracija ozračja - lastnost vajinega odnosa. Da ne bom preveč zapletel ... največja napaka se mi zdi tvoje OGOVARJANJE in OPOZARJANJE psičke. S temi "korekturami" izražaš le svojo nemoč in psici signaliziraš svojo neobvladljivost položaja. Toda tak odnos imaš že od začetka in psička te ima pogruntano tako kot si. Bolj kot se oglašaš - bolj ve, da lahko izkorišča razmere v prid svojega trmarjenja oz. vedenja, ki ji trenutno najbolj odgovarja - ne glede na tvoje zahteve in neučinkovite prepovedi na katere se požvižga. Zakaj jih torej nenehno uporabljaš?

Praviš, da zahtevaš položaj "poleg" po mestu. To je neprimeren sistem za urbano okolje saj nimaš okrog sebe sodnika, ki bi ocenjeval vodljivost na povodcu med neprekinjeno skupino po asfaltu. Tako si uničuješ narejeno poslušnost s trave ... za brez veze. Med sprehodom uporabi raje signal "Greva" ... "No pejt" ... "Počas" ali nekaj podobnega - psa pa na fleksi, da se lažje poigraš. Poslušnost imaš narejeno za 8 minut na poligonu kjer si večinoma brez skupine ... v mestu po asfaltu pa pričakuješ 20 minut stroge vodljivosti med kontinuirnim pritiskom nepredvidljivih motečih dejavnikov. Preterala si KOLIČINO. Zato moraš čas sprehodov nujno skrajšat in spustit kriterij na ohlapno vodljivost polno veselja in pozornosti nate. Nekakšno igrico se morata it, če hočeš, da je ne bo treba nenehno opozarjat.

..

Potrjevanje s hrano ji seveda ne zadovoljuje preusmerjanja pozornosti z močnejših dražljajev okolice ... NATE. Zato nekaj časa zdrži ob tebi in ji potrpežljivost kmalu spet popusti. Vzrok je verjetno v pretiranem kriteriju motečih dejavnikov glede na KOLIČINO - trajanje sprehodov. Le ti bi morali biti najprej skrajšani na mejo obvladljivosti ... kar pomeni, da so po izhodu iz avta sprehodi najprej dolgi le par minutk (2, 3, 4, 5 ... minut) kolikor psička zdrži v veselem razpoloženju s tabo. Sprehod naj bi ji na začetku pomenil le ponujanje neproduktivnega vedenja med ne preveč motečimi dejavniki saj hočeš psu dokazat, da so ti NEPOMEMBNI in čeprav prisotni - praktično nemočni napram tvojim "čarom" in nagradam.

Poskusi se samo hodit igrat kratke igrice in takoj, ko opaziš (najbolje že prej), da psički koncentracija pada jo pospraviš nazaj v avto. Ne ponujaš ji torej možnosti, da bi te ignorirala. To pomeni, da je najbolje, da izbereš zmerne moteče dejavnike (npr. pred Tušem) in jo poskusiš očarat z zmernimi kratkimi intervali igre, vmes pa menjave s hrano, zelo kratki deli pozornosti kakšne kratke vaje - elementi (usedanje, uleganje, igra pa spet in spet kratka vodljivost med neznanci in igra) ...3-7 minut in konec ... v avto. Iz tega sem jaz z zelo redkimi izhodi v letu dni naredil 20 -30 minut vodljivosti na sprehodu med močnimi motečimi dejavniki (ne vem, če poznaš Lj. središče BTC) brez kakršnegakoli pomisleka na vlečenje naprej - saj sem za psa glavni magnet med sprehodom JAZ. Leto in pol je kratka doba. Vsekakor pa sem vedno na sprehodu ... kot povsod drugod čimbolj ... TIHO! Psi me zato bolj opazujejo in bolj upoštevajo. Upam, da sem ti dal vsaj kakšno uporabno misel čeprav se zavedam, da so moji psi drugačne pasme in imam z njimi drugo vizijo kakor, da se sama maksimalno trudiš.

LP Nikita & A- jčki

TRENUTNI REZULTAT;
Dan je bil lep, bila sem skalmirana in s psičko sem se res sprehajala. Na začetku me je nekajkrat prehitela, ustavila sem se ... in ko je bila spet z menoj sva nadaljevali. Ponavljala sem si, da se mi res nikamor ne mudi. Priznam ti, da sem resnično po dolgem času uživala.

PONOVNI NASVET ...

Tole je lepo prebrat čeprav so samo črke. Če si bila sama zadovoljna pomeni, da si se vsaj zdaj poskušala postavit med sprehodom tudi v njeno vlogo - tvoje psičke, ki se ji dejansko nikamor ne mudi in mogoče opazila, da prehiteva bolj iz neugodja kot iz egoizma. Če si bila to sposobna začutit enkrat potem ne vidim razloga, da ne bi še kdaj in mogoče čedalje večkrat.

Pazi le na nekaj; SPREHOD naj bo psici nagrada ... kar pomeni, da vsaj v fazi učenja ne pride do njega prevečkrat. Če bo non stop na sporedu bo začela spet s prehitevanjem odsevati monotonost vajinega odnosa. Dovolj bo zaenkrat mogoče 1x - 2x na teden in glede na odziv vajinega KOMUNICIRANJA med sprehodom čez mesec, dva ali tri mesece šele pridružiš DO 3 sprehode na teden kar pomeni, da je včasih še vedno lahko samo eden. Vem da ti bo to mogoče premalo ... ampak edino tako ohraniš smisel nagrade. Vsak dan ... to ni nagrada ampak nuja, obveza - tega pa ne želiš. Ko bo starejša, bo razumela tudi mogoče 4 sprehode na teden ali celo 5 ... kar pa je že GORNJA MEJA!!! Zdaj, ko je mlada ji še ni razumljiva počasna hoja človeka in če ni medsebojne povezave je normalno, da prehiteva saj išče smisel v napredovanju, vohljanju in spoznavanju okolice, ki jo psu z nezainteresirano hojo dejansko ponujaš. Skratka velik napredek in preskok v razumevanju v samo 2 dneh. BRAVO!



P.S. Slike s sprehoda po mestu v našem arhivu enostavno ... ni.

Nikita & "A" ... jčki