POROČILO O SVETOVNEM PRVENSTVU 2009

Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev 2009


Nastopajoči
.................................................Nikita & Aya Q.

Slovensko kinološko javnost obveščam, da sem se s svojo psičko Ayo udeležil »svetovnega prvenstva belgijskih ovčarjev« pod okriljem FMBB, ki je letos potekalo od 7. do 10.maja 2009 na Češkem v mestu Roudnice nad Labem.



SLO reprezentanca "FMBB 2009"


Tekmovanja se je udeležilo 90 elitnih tekmovalcev iz vsega sveta. Pravico nastopa je imelo po največ pet tekmovalcev iz vsake države. Jaz in moja štiri leta stara psička »Aya Q. Smreška« sva med tekmovalci iz držav kot so: ZDA, Grčija, Belgija, Nemčija, Hong Kong, Danska, Francija, Finska, Japonska, Nizozemska, Švica, Venezuela, Italija ... itd., zasedla zavidljivo 19 mesto! Med boljšimi od naju je bila večina samcev kar pomeni, da je moja psička šesta najboljša na svetu med psicami. Slike z discipline B - POSLUŠNOST (90 točk):


Aya prinaša predmet ..................Vodljivost v skupini

.

SLO reprezentanca se je ''utaborila'' v bungalovih blizu stadiona. Jaz sem prebival s psico v istem sklopu - toda v šotoru zaradi pristnejšega odnosa z živaljo. Hladne noči in vroči dnevi so minevali zelo hitro in po 7 dneh smo nazaj. Sledi so bile dokaj ''lahke''. Aya je sledila ves čas z nizkim nosom in ni zapuščala sledi niti za centimeter. Toda v posejani travi na njivi je bilo polno glasnih čričkov katerih Aya ni navajena in so jo malenkost zbegali tako, da je z glavo parkrat preverila levo - desno. Visok sodniški kriterij svetovnega prv. pomeni - oceno A-SLEDENJE (91 točk). Poslušnost sva imela zelo lepo. Večino vaj je Aya opravila v odlični in prav dobri oceni, vendar malenkost počasnejša slika zaradi moje invalidnosti ni bila preveč všeč, sicer slovenskemu sodniku in dobila sva oceno 90 točk.


Zaključek prvenstva


Sva se pa zato veliko bolje odrezala na disciplini C - OBRAMBA. Nemški sodnik je bil neusmiljen zlasti pri DOLŽINI oblajanja in čuvanja. Če je odkril v karakterju kakšnega psa še tako majhno ''luknjico'' je neusmiljeno vrtal prav vanjo. Toda moja Aya je kazala visoko stopnjo discipline, koncentracije, mirnosti, energičnih ugrizov in sodelovanja z vodnikom pred polnimi tribunami in ob vročem soncu. Izredno zahteven in izkušen nemški sodnilk nama je prisodil 94 točk – kar je izvrsten rezultat! Naj še enkrat omenim, da sem zaradi invalidnosti edini na prvenstvu vodil psico NA DESNI strani - in ne na levi kot vsi ostali.


Nemški sodnik Riedel
.............................Polni in mirni ugrizi


Mrzle majske noči niso zagotavljale zmernih dnevnih temperatur. Na stadionu je sonce žgalo kot za stavo in pod štartnimi številkami iz PVC-ja je bil pravi pekel. Ploskanje in huronsko navijanje razgretih gledalcev je temperaturo tekmovanja dvignilo do točke razbeljenosti. Včasih sem se celo zbal, da psička - mojih sicer zmerno glasnih signalov - zaradi ploskanja ne bo slišala. Toda vse je šlo kot namazano. Drugače enostavno ne znava.


Dobra disciplina

Zavedal sem se, da je potrebna 100% zbranost na potek vsake vaje, zaporedje vaj, na praktično vsak korak po stadionu upoštevajoč navodila sodnika. Toda vse našteto je ZAMAN, če pozabiš natančno opazovati žival ob sebi in njene signale, ki jih oddaja. Do psa se moraš obnašati ne glede na okoliščine vedno in povsod ENAKO, če hočeš da pravilno razume tvoja navodila in se nanje odzove kot ponavadi. To nama je z Ayo kljub vsemu zelo dobro uspevalo. Sva NERAZDRUŽLJIV TIM, ki daje vtis povezanosti že na daleč.


Prosta vodljivost

OCENE:

A. SLEDENJE 91 točk
B. POSLUŠNOST 90 točk
C. OBRAMBA 94 točk ..............SKUPAJ: 275 točk in 19 mesto! (med 9o)

Dosežen rezultat uvrstitve med 20 najboljših na svetu je eden redkih v zgodovini naše tekmovalne kinologije. To nama z Ayo daje le potrditev, da delava v pravi şmeri:

Vse je namreč samo igra! - VSE JE NAGRADA!!!


Pred polnimi tribunami
................Po sledenju med črički

Z Ayo se še enkrat iskreno zahvaljujeva za sponzorstvo »Mr.Pet« trgovine z visoko kvalitetno hrano »FITNESS TRAINER« katera je moji Ayi ''dala krila'' tudi na svetovnem prvenstvu 2009. Ta hrana je dejansko tisto kar psica potrebuje, da se obnaša kot BOMBA takrat, ko je to potrebno. Naslednje leto nedvomno nameravava še izboljšati - že tako dober rezultat!

Naredila sva VSE kar je bilo v najini moči!



Nikita & Aya Q.

(KONTAKT gsm: 041 236 073, mail: reisenadler@gmail.com)