AKTIVNO IGNORIRANJE

Nadaljevanje iz članka ... "KDO KOMU IZKAZUJE POZORNOST"

...

Naj najprej spomnim, da so signali prosto izmišljene besede, ki jih pes ne razume ... dokler mu jih ne pomagamo POVEZATI z določenim naučenim vedenjem. Šele takrat dobijo svoj pomen. Vsi spodaj našteti signali se lahko glasijo kakorkoli drugače - pomembno je le to, da se vedno obnašamo v enakem smislu, ki naj ga izrečeni signal predstavlja. Nekaj primerov:


1. Signal »NIMAM ČASA« ...
začnemo uvajati vsakič, ko odhajamo od doma po opravkih na katere itak nimamo namena vzeti psa s seboj (šola, opravki, kino, trgovina, služba ...). Psa lahko kdaj pustimo tudi namerno doma z namenom aktivnega ignoriranja in s tem pridobivanja na kasnejši ŽELJI PSA po sodelovanju z vodnikom. Tako mu damo jasno vedeti, da se ob tem izrečenem signalu nimamo namena ukvarjati z njim, ker imamo SVOJE – bolj pomembne opravke!

CRKLJANJE PSA ...

je odvisno od pasme in specifike osebnosti psa ter od potrebe človeka po telesnem kontaktu z živaljo. Pa vendar ... ob crkljanju se moramo ljudje zavedati, da ga pes do neke mere zdravo sprejema in razume, če pa s crkljanjem pretiravamo si lahko nakopljemo nevšečnosti. Čeprav pes tudi še po daljšem času na zunaj kaže, da mu je "cartanje" všeč ... ga dejansko razume kot naše "dvorjenje" in njegovo poveličevanje. To lahko pripelje do tega, da pes že ZAHTEVA BOŽANJE! S tem že zraste njegova "pomembnost" do meje, kjer ji ni mesto. Obenem, ko človek to spregleda mu pes počasi "zleze pod kožo" in mu začne pes preveč pomenit. Ne zanmo več potegnit razumne meje med svojimi občutki in zdravim krdelnim odnosom. Nežni dotiki toplega smrčka, kožuha in lizanje psa nas namreč tako prevzamejo, da smo zaslepljeni ... sploh, če to pogrešamo pri sočloveku. Toda zavedati se moramo, da PES NI ČLOVEK!!! ... ampak hvalabogu ... pes!

Če hočemo torej dobro in zdravo navezanost psa - nase, moramo včasih svoje občutke malo kontrolirati, čeprav je to težko! Občutki v človeku VEDNO POKVARIJO VZORNO SLIKO vodje krdela. S psom se torej ni priporočljivo preveč crkljat - sploh kot to radi počnejo otroci. Zato jih pes takoj postavi na NIŽJE MESTO V KRDELU od sebe in jih temu primerno včasih disciplinira (na žalost tudi z ugrizom). Po razumno dolgem crkljanju je priporočljiv signal "NIMAM ČASA" in psa zapustiti, ga kako drugače ignorirati ali vsaj za krajši čas zapreti.
.
...
Aktivno ignoriranje: PES POTREBUJE MIR! ... (veterinarski nasveti)

Ko bomo počasi dosegli »klasično pogojevanje« do te mere, da se bo pes JEZIL: s cviljenjem, skakanjem ali jeznim lajanjem (NA KAR SEVEDA NE REAGIRAMO) že samo ob izgovorjenem signalu npr. »NIMAM ČASA« in to seveda zato, ker se zaveda da ga imamo namen ignorirati in pustiti samega = JE SIGNAL DOBIL SVOJ PRAVI POMEN! Ta signal namreč tudi psi med seboj zelo spretno izražajo ... in sicer kot ZEHANJE ali cel kup miritvenih signalov. Uporabljajo jih spontano glede na trenutno počutje ... in nam tako rekoč dajejo "dvojko"!

...
Alyx ignorira menjavo zaradi predolge igre

PRIMER UPORABNOSTI: Vsakič, ko bomo med šolanjem – učenjem začutili, da se približuje čas »momenta zaključka« uspešne vadbe lahko uporabimo signal »KONEC – NIMAM ČASA!« in psa pospravimo v avto ali pesjak ŠE PREDEN NAM TO POKAŽE PES. Tako mu damo jasno vedeti, da smo itak porabili ves svoj čas, ki smo si ga rezervirali zanj.

REZULTAT:
Pes bo po tem izrečenem signalu še bolj zadovoljen odšel iz treninga saj bo imel OBČUTEK, da bi mogoče ŠE sodeloval – pa bo na žalost imel za to priložnost šele naslednjič - a zato s toliko VEČJO VNEMO (kar je naš cilj)!!! Ko bo naslednjič kazal to ekstremno željo po sodelovanju lahko uporabimo še drugačen (predvsem za vodnika) bolj nazoren signal "AU!" ali "ČAKEJ NO".
.

Igro vodi pes!

2. Signal: »AU!« ali »ČAKEJ NO!« ...
... češ da ni treba ravno vse razbit in vsega kar zna pokazat takoj na začetku in naj malo prihrani raje še za kasneje. Pes bo zato ŠE BOLJ AKTIVEN saj bo počasi dojel, da ga rahlo odrivamo v njegovi veliki želji po sodelovanju. Tako potrjevanje pomaga vsem, če posebej "mehkim psom" ker ga vzdigujemo za vsak njegov korajžen poskus aktivnosti. S sistemom pasivne aktivnosti zelo uspešno vzpostavljamo zaželjeno RAZMERJE ŽELJE med našimi cilji šolanja, psom in njegovim vložkom v potrebno vloženo delo. Lahko bi rekel, da psom s tako psihologijo in pasivnim pristopom lahko željo celo "umetno dodajamo".


3. Signal »BEJŽ« ...
Uporabljamo med rahlim odrivanjem ob vzvratnem pomikanju med samo igro s psom. Tako mu damo jasno vedeti, da ima pes v igri PREDNOST pred nami – da tihi signal »BEJŽ« pomeni, da je kuža "močan frajer", ki rastura in nas v svoji veliki želji po sodelovanju premaguje – ali celo, da je že skoraj (zaželjeno) rahlo nadležen v tem svojem dokazovanju
moči. Signal "BEJŽ" lahko uporabimo tudi takrat, ko pes usmerja VSO POZORNOST v vodnika in mu s tem damo vedeti, da je to njegova volja in ne naša želja ali celo zahteva. Tako smo spet dosegli svoj cilj: PES BO ZATO ŠE BOLJ AKTIVEN! – seveda šele, ko bo signal po MNOŽICI UPORAB v časovno primerno izbranih trenutkih dobil svoj pravi pomen.



PRIMER: je namerno neuspešno otepanje mladega dekleta pred primerno in rahlo vsiljivim ter neizkušenim fantom - ker bi v njem rada vzpodbudila še večjo osvajalnost – samo, da je ta fant v našem primeru NAŠ PES.

.

Pes ZAHTEVA sodelovanje!

4. Signal "AU!" ...
lahko uporabljamo za ''klik'' potrditev uspešne aktivnosti grizenja, trganja plena, u "nulo" odrezane kljuke pri sledenju, hitrega usedanja ali uleganja med vajami v gibanju, energičnega preskoka, hitrega odpoklica … - skratka vedno, ko pes "RASTURA"!


Koristno je, da se naučimo signal "AU!" izgovarjati predvsem med igro. Uporabimo ga preprosto takrat, ko pes s sunki v svojo smer zmaguje in nas "premaguje" ter seveda takrat, ko mu v enem od njegovih sunkov prepustimo plen. Pes svoj "zmagoslavni občutek" torej poveže z našim signalom "AU!", ki ga kasneje v šolanju uporabljamo za potrjevanje uspešno izvedenih učnih elementov.

5. Signal "KONEC!" ...

ima podoben pomen kot "NIMAM ČASA!" ... le, da ga uporabimo ponavadi po neki učni aktivnosti ... se pravi, ko smo določili moment zaključka treninga in nameravamo psa le še pospraviti. Pomembno je le, da se na prekršimo več - niti z drobno igro ... niti, če nas pes izsiljuje za "podaljšek". Signal "KONEC" bo tako pridobil na svoji moči in veljavi aktivnega ignoriranja saj bo pes kmalu razumel, da bo priložnost za dokazovanje imel šele kak drug dan, ko si bomo vzeli čas zanj. Takrat bo zato toliko bolj aktiven pri sodelovanju saj bo znal ceniti vsak moment, če le ne bomo pretiravali z dolžino vaje ali "treninga". Zato je pravi čas za ta signal, ko je pes ravno dobro dosegel višek svojega veselja!



ANALIZA:

Signali - »AU - »ČAKEJ NO«»BEJŽ«»NIMAM ČASA!« – »KONEC«: so signali za povečevanje že tako dobre aktivnosti psa. Izgovarjamo jih rezervirano ... z namenom AKTIVNEGA IGNORIRANJA in dokazovanja psu, da je ON tisti, ki rastura, razbija, prevladuje, zmaguje in se dokazuje. S tem izražamo spoštovanje do njegovega vložka. Toda vpeljati jih moramo počasi ... skozi vsakdanje življenje ob kontroliranem in namenskem dolgočasenju psa oziroma ob priložnostih njegove "nepotrebne" INTENZIVNOSTI.

Nikita & Aya Q.
(... NIMAM ČASA!)
.
(KONTAKT gsm: 041 236 073, mail: reisenadler@gmail.com).
.